ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΛΗΜΝΟΥ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Περιοχή:Μύρινα
Λειτουργεί από το 1961. Στεγασμένο σε νεοκλασικό κτίριο θα το συναντήσετε στο Ρωμαίικο γιαλό. Σας ταξιδεύει στο χρόνο με την ιστορική εξέλιξη του νησιού, από την χαλκο-λιθική εποχή έως την Ρωμαιοκρατία. Ευρήματα υπάρχουν σχεδόν από όλους του αρχαιολογικούς τόπους του νησιού.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Μητροπόλεως Λήμνου

Έργα ανεκτίμητης αξίας, κειμήλια της εκκλησιαστικής παράδοσης και τέχνης, της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου είναι αυτά που θα συναντήσετε. Στεγάζεται στον χώρο της Μητρόπολης, στη Μύρινα.

Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά

Πινακοθήκη που φιλοξενεί έργα σπουδαίων καλλιτεχνών από τη Λήμνο, την Ελλάδα και τις Βαλκανικές χώρες.

Λαογραφικό Μουσείο Πορτιανού

Ταξιδέψτε στην τέχνη και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Λήμνου, μέσα από τα εκθέματα και τα αντικείμενα λαϊκής τέχνης (οικιακά σκεύη, εργόχειρα, παραδοσιακές φορεσιές, εργαλεία καθημερινής χρήσης).

Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας Λήμνου στη Νέα Κούταλη.

Θεματικό μουσείο που παρουσιάζει τη ναυτική παράδοση των προσφύγων από την Μικρασία που ασχολήθηκαν κυρίως με την σπογγαλιεία και την επεξεργασία σφουγγαριών. Περιπλανηθείτε ανάμεσα στον εξοπλισμό των σφουγγαράδων, τα εργαλεία τους και ό,τι  άλλο συνέλεξαν οι σφουγγαράδες από τις βουτιές τους.

Αρχαιολογικός χώρος Πολιόχνης

Κοντά στο χωριό Καμίνια, βρίσκεται χτισμένη η Πολιόχνη, ένας αρχαιολογικός τόπος που κατά τη νεολιθική περίοδο αποτελούσε έναν από τους σπουδαιότερους οικισμούς στον χώρο του Αιγαίου κατά την 3η χιλιετία π.Χ. Σήμερα θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης με πρώιμη μορφή κοινωνικής και αστικής οργάνωσης.

Αρχαιολογικός χώρος Ηφαιστείας

Η μεγαλύτερη και αρχαιότερη πόλη της Λήμνου, ήταν η Ηφαιστεία. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ιερό αφιερωμένο στη μεγάλη Θεά Λήμνο, νεκροπόλεις, λουτρά και άλλα εκθέματα άξια θαυμασμού.

Αρχαιολογικός χώρος Προϊστορικής Μύρινας

Συναντήστε έξω από τα τείχη του κάστρου της Μύρινας ενδιαφέροντα λείψανα του νεολιθικού οικισμού.

Καβείριο – Σπηλιά Φιλοκτήτη

Κοντά στο ιερό των Καβείρων, υπάρχει η μοναδική σπηλιά του Φιλοκτήτη. Σύμφωνα με το μύθο οι Αχαιοί, πηγαίνοντας προς την Τροία, σταμάτησαν στο νησί και εγκατέλειψαν εκεί το Φιλοκτήτη, ο οποίος είχε δαγκωθεί από φίδι. Τον ξαναπήραν ύστερα από κάποια χρόνια και τον πήγαν στην Τροία, γιατί, σύμφωνα με τους χρησμούς του μάντη Έλενου, μόνο με τα όπλα του (τα βέλη του Ηρακλή) θα μπορούσαν να την καταλάβουν.

Χορταρολίμνη – Αλυκή – Ασπρολίμνη

Υγρότοποι που θεωρούνται από τους σημαντικότερους της χώρας μας. Συντηρούν ένα εξαιρετικό οικοσύστημα, στο οποίο διαχειμάζουν πάνω από 4000 είδη πτηνών όπως ερωδιοι, αβοκέτες, φλαμίγκο.

Αμμοθίνες Λήμνου

Περιοχή: Κατάλακκος
Η σαχάρα του Βόρειου Αιγαίου. Αμμόλοφοι σε έκταση 70 στρεμμάτων αποτελούν ένα εντυπωσιακό φαινόμενο.