ΝΕΑ

Γιατί η ιστιοπλοΐα είναι ιδανική για οικογένειες;

Η ιστιοπλοΐα είναι σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα και χόμπι στον κόσμο. Περιλαμβάνει δραστηριότητες που συνδυάζουν την αγάπη της θάλασσας με την αγάπη της περιπέτειας. Πολλοί άνθρωποι, ακόμη και εκείνοι που δεν ζουν κοντά στη θάλασσα, αρχίζουν όλο και περισσότερο να εκτιμούν αυτό το άθλημα και ένας από τους λόγους είναι επειδή η ιστιοπλοΐα δίνει την αίσθηση της εξερεύνησης ενός ατίθασου στοιχείου της φύσης, τα καταγάλανα νερά της θάλασσας. Η ιστιοπλοΐα εξυπηρετεί έναν άλλο σημαντικό σκοπό εκτός από τη διασκέδαση και αυτός είναι την αίσθηση της ελευθερίας και της περιπέτειας που παρέχει. Είναι επίσης αποδεδειγμένο πως δημιουργεί έναν πολύ δυνατό δεσμό μεταξύ των ανθρώπων που μοιράζονται αυτή την εμπειρία.

Υπάρχει μια ορισμένη αίσθηση της ολοκλήρωσης και της υπερηφάνειας όταν αρχίζετε να μαθαίνετε κάτι νέο και πολύ περισσότερο κάτι πολύ δύσκολο που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια όπως ιστιοπλοΐα. Όταν αυτή η αίσθηση της επίτευξης μοιράζεται με αυτούς που αγαπάς, όπως η οικογένειά σας, το επίτευγμα αισθάνεται δέκα φορές μεγαλύτερο! Αυτό συμβαίνει επίσης όταν συναντάτε και μοιράζεστε μοναδικές εμπειρίες μαζί που θυμάστε για τη ζωή.

Οι οικογένειες που ταξιδεύουν μαζί μένουν μαζί

Όπως πολλές δραστηριότητες αναψυχής, η ιστιοπλοΐα απαιτεί πολλή ομαδική εργασία. Όταν ταξιδεύετε με τα παιδιά σας, εκπαιδεύονται άμεσα πώς να διαχειρίζονται τις ευθύνες και να ασκούν πρακτικές δραστηριότητες σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή. Η οικογένειά σας μπορεί να συνεργαστεί για να ανυψώσει μαζί τα πανιά και να διευθετήσει δεκάδες δραστηριότητες εντός σκάφους. Η πλοήγηση, η εργασία με το πηδάλιο, το σύστημα διεύθυνσης, η λειτουργία του ραδιοφώνου, η πρόβλεψη καιρού, η εργασία με σχοινιά ακόμη και οι καταδύσεις είναι μερικές από τις πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να μοιραστείτε εσείς και η οικογένειά σας. Η ιστιοπλοΐα γενικά διδάσκει όχι μόνο πώς να πλεύσετε και να βρείτε το δρόμο σας στη θάλασσα, αλλά διδάσκει επίσης τη συνεργασία, την ομαδική  αλληλεγγύη, την κατανομή ευθυνών ή ακόμα και τον τρόπο επίλυσης απρόβλεπτων προβλημάτων. Η ιστιοπλοΐα δεν αφορά μόνο τις πρακτικές της αλλά πρόκειται για την ενίσχυση των δεξιοτήτων ζωής που θα φέρουν την οικογένειά σας μαζί.

Οι ευκαιρίες είναι ατελείωτες

Η ιστιοπλοΐα προσφέρει διάφορες ευκαιρίες για να απολαύσετε τη βόλτα σας. Τα παιδιά αγαπούν γενικά την ιστιοπλοΐα, αλλά ας ρίξουμε μια σε βάθος ματιά στα πέντε πιο σημαντικά πλεονεκτήματα για την οικογενειακή ιστιοπλοΐα:

1) Διδασκαλία της υπομονής και της προοπτικής

Η ιστιοπλοΐα απαιτεί για το πλήρωμα μια ορισμένη συνεργασία και συνεπώς υπομονή, ώστε το ταξίδι να είναι επιτυχές. Κατά τη διάρκεια της ιστιοπλοΐας, πολλές δραστηριότητες απαιτούν επικοινωνία και αμοιβαία και γρήγορη κατανόηση προκειμένου τα πράγματα να εξελιχθούν επιτυχώς. Μπορεί να υπάρξει απογοήτευση και σκληρή δουλειά, αλλά τα παιδιά θα μάθουν με αυτόν τον τρόπο τη δύναμη της ομαδικής εργασίας μετά από κάθε ταξίδι.

 

2) Ανεξαρτησία και ευθύνη

Η ιστιοπλοΐα ως οικογένεια και με τα παιδιά δημιουργεί μια απίστευτη ευκαιρία για τα παιδιά σας να αισθάνονται ανεξάρτητα και να μπορούν να υπολογίζουν τον διπλανό τους. Τα παιδιά μαθαίνουν έναν εναλλακτικό τρόπο εκμάθησης σωστού και λάθους που δεν είναι τώρα η γονική φιγούρα αλλά το ίδιο το σκάφος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της εμπιστοσύνης στις ικανότητές τους καθώς και στην αίσθηση της ανεξαρτησίας τους.

 

3) Ισχυρότεροι δεσμοί

Όπως είπαμε νωρίτερα, η ιστιοπλοΐα δημιουργεί μια αίσθηση συνεργασίας μέσα στην οικογένεια. Και με τη συνεργασία, οι οικογενειακοί δεσμοί γίνονται ακόμη πιο δυνατοί. Οι γονείς εξοικειώνονται με τα παιδιά και τα παιδιά γνωρίζουν τους γονείς τους μέσω του χειρισμού υποθέσεων και γενικά με την ύπαρξη μαζί σε μια τέτοια κατάσταση που απαιτεί ικανότητες δύναμης, θάρρους και  ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

 

4) Πολύτιμα μαθήματα ζωής

Η ιστιοπλοΐα είναι σχεδόν ένας τρόπος για να μάθετε πώς να επιβιώσετε στα ανοιχτά θαλάσσια ύδατα. Όταν είστε εκτεθειμένοι σε μια τέτοια εμπειρία που ανοίγει τα μάτια σε τόσο μικρή ηλικία, τα πολύτιμα μαθήματα που διδάσκονται είναι πολυάριθμα. Ενώ βρίσκεστε επί του σκάφους, αντιμετωπίζετε κυριολεκτικά μια αρκετά ευαίσθητη κατάσταση που χρειάζεται συνεχή δράση για να είναι επιτυχής. Κατά τη διάρκεια της ιστιοπλοΐας, ρωτήστε τα παιδιά σας μερικές ερωτήσεις για να τους φέρνετε πραγματικά σε επαφή με τη φιλοσοφία της ιστιοπλοΐας, αλλά πάντα κάνοντάς την μια διασκεδαστική εμπειρία. Για παράδειγμα: μπορείτε να εφαρμόσετε παιχνίδια διασκέδασης για να παίξετε επί του σκάφους ή να μάθετε τα βασικά στοιχεία της ιστιοπλοΐας με χιουμοριστικό τρόπο.

 

5) Δημιουργία συνηθειών

Για να είναι επιτυχημένο το ταξίδι, ο σχηματισμός των συνηθειών είναι απλά υποχρεωτικός. Με την ιστιοπλοΐα, έχετε την ευκαιρία να ενσταλάξετε πολύτιμες συνήθειες στα παιδιά που μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να γίνει με άλλους τρόπους.

 

Πλεύστε με North Sailing

Η North Sailing είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο Βόρειο Αιγαίο. Η αγάπη για την ιστιοπλοΐα και τη θάλασσα είναι η αιτία της δημιουργίας της. Ο στόλος μας αποτελείται από ιστιοπλοϊκά σκάφη μεταξύ 35-57 ποδιών, μονοχλούδες και καταμαράν. Όλα τα σκάφη μας είναι πολύ καλά συντηρημένα και οργανωμένα για να ανταποκρίνονται στα υψηλότερα διεθνή πρότυπα. Στόχος μας είναι να παρέχουμε ασφαλείς και άνετες κρουαζιέρες στη Θάσο και σε άλλα νησιά που βρίσκονται στο Βόρειο Αιγαίο, για όσους θέλουν να απολαύσουν τις διακοπές τους.

06/02/20 BLOG , , , , , , , ,